ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
svedpadlo 109 gumicsikos merbauKM Parker intarzia parketta

Parketta padlófűtésre -mire ügyeljünk?

Csak olyan parkettát rakjunk padlófűtésre, amire a gyártó vagy a kivitelező írásban is garanciát vállal. A gyártók technikai adatlapján fel van tüntetve, hogy a termék alkalmas-e padlófűtésre vagy sem. A padlófűtés és a fa kombinációja nagy odafigyelést és jó választást igényel a tulajdonostól.

A fa ugyanis nem csak szép, hanem komoly hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkező anyag. Tehát egy vastagabb parketta mérhetően nagy százalékban csökkentené a padlófűtésünk hatásfokát. Vastag tömörfa parkettát már csak ezért sem érdemes padlófűtésre rakni, mert minél nagyobb darab fákból áll a padló, az adott parkettadarabokban annál nagyobb feszültségek keletkeznek. El lehet képzelni a vastag tömörfát, amit alulról forró, száraz beton mozgat, míg odafent esetleg nedvesebb, jóval hidegebb levegő fogadja. A belső feszültségek a fa megmozdulását fogják eredményezni.

t parketta padlofutes 02

Pont ezért a padlófűtésre elsősorban a gyártó által garantált minőségű rétegelt parketta, speciális rétegrendű padló vagy a speciális intarzia parketta fektethető. Ezeken a fa padlóburkolaton kívül linóleum-, PVC- és laminált padló is alkalmas padlófűtésre.

Legelegánsabb megoldás padlófűtésre az intarzia parketta. Itt is kérjük ki szakember véleményét a parketta összetételéről, hiszen a különböző fafajok a hőmérséklet változásra máshogyan reagálnak; például bükköt, juhart és égert soha nem szabad összerakni ilyen célra tervezett parkettákba.

t parketta padlofutes 03

A padlófűtésre a parkettát minden esetben ragasszuk le, így elkerülhetjük, hogy szintén csak fűtés-teljesítmény veszteségeket okozó légrések jöjjenek létre az úsztatott parketta és a padló közé. Ha ragasztót választunk, érdemesebb elasztikus parketta ragasztót választani. A padlófűtésre a parkettát a padlófűtés üzemeltetése közben szabad lerakni. Nem árt, ha fényképeken, terveken előre berajzoljuk a padlófűtés csöveinek a helyét, ha esetleg a fűtéscsövek eldurrannának, ne kelljen kibontani az egészet, vagy detektoros szakembert hívni. A padlófűtésre alkalmas parketta fektetésénél is számos szempontot kell figyelembe venni, ezért kivitelezését mindenképpen bízzuk szakemberre.

Mint minden fa padló esetében, a padlófűtésre fektethető parkettánál  is figyelni kell az ideális számmutatókra, amik a parketta nedvességtartalmára vonatkozóan 8-9 %, a parkettázott helyiség páratartalmánál 50-55 %. Ügyelni kell a felfűtés és lehűtés fokozottságára, hogy ne keletkezzenek feszültségek a fa padlóban. Az 5 napos fokozatos átmenetet mindig biztosítani kell. A padlófűtésre fektetett parketta burkolat tisztítását csak jól kicsavart ronggyal szabad végezni, mert a fűtési rendszerek a nedvességváltozást nem bírják.

Látogasson el budapesti bemutatótermeink egyikébe »

Kapcsolati űrlap magyar (#3) rövid verzió
szakerto valaszol bg v4
Szakértő válaszol pattern

Szakértőnk válaszol, kérdezzen tőlünk!

KM Parker bemutatoteremparketta ideszet banner hatter

Látogasson el bemutatótermeinkbe!

Bemutatótermek

Tudástár cikkek


crossmenuarrow-rightcross-circle