ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
parketta felujitas javitas csiszolas lakkozas olajozas 01KM Parker intarzia parketta

Minden, amit a parketta lerakásról, csiszolásról és javításról tudni érdemes.

t parketta lerakas 01

Parketta lerakása

A jó parketta alapja a jó aljzat. Ez jelenti egyrészt az erős, sima felszínt, másrészt jelenti a megfelelő szárazságot, ami fa padlók esetében nem haladhatja meg a 2 %-ot, illetve magasabb aljzatnedvesség-tartalom esetén lehet gyantás szigetelést alkalmazni. A régi épületeknél a vakpadló rendszerét OSB lapok kiegészítésével tesszük erős, stabil aljzattá.

Az aljzatra a parketta lerakása történhet ragasztással, szegeléssel, vagy készparketták esetén úsztatott lerakással. A legegyszerűbb eset a készparketta lerakása, ahol mindössze a kapcsolódási pontokat kell megfelelően rögzíteni egymáshoz. Ilyen készparketták alá párazáró fóliát és polifoamot érdemes rakni, hogy a szigetelés és zajszigetelés megfelelően működjön.

A szegelt parkettát kiékelik, és időnként egymáshoz feszítve összeszegelik a parketta elemeket.

A ragasztással történő kivitelezés alapja a megfelelő minőségű ragasztó kiválasztása, amely általában poliuretán bázisú ragasztót jelent. A burkolni kívánt felületet teljes terjedelmében ragasztóval kell kezelni, amelyre a kiválasztott mintázatban kell a parkettát lefektetni.

Minden parketta típus esetében a fal mellett helyet kell hagyni, amit később megfelelő szélességű szegélyléccel, lábazattal takarunk el. 100 nm-nél nagyobb helyiségeknél általában belső dilatáció is szükséges, amit parafa használatával építünk be.

t parketta lerakas 02

Parketta csiszolása

A parketta csiszolása több ütemű, először durvább felületű, majd több lépésben finomabb szerkezetű csiszolókorongot használunk, így az egyes lakkrétegek által felállított finom fa szőrök is tökéletesen eltűnnek. A csiszolásnál a mozgatási irányokat össze kell hangolni a parketta szálirányaival, hogy minden oldalról egyenletes csiszolás történjen.
Csiszolásnál keletkezik egy értékes melléktermék: a fűrészpor. A csiszolás után a tömítés lényegében a fűrészpor és fugázó anyagok keverékével történik.

Ügyelni kell a fa padlóburkolat lerakása, felhasználása előtti körülményekre, tárolásra:

– A parketta, padló szállításához zárt szállítóeszköz szükséges.
– A fektetésig tartó tárolás folyamán a tároló helyiség hőmérséklete és a levegő páratartalma bizonyíthatóan 8-10% egyensúlyi fanedvességet tesz lehetővé (20-22 °C hőmérséklet esetén 50-55% relatív páratartalom).

t parketta lerakas 03

Parketta javítása

A parketta javítása a felületkezeléstől függ. Az olajos felületet a speciális anyagoknak köszönhetően (műfa, illetve egyéb tömítőanyagok) csak a sérülés helyén szükséges javítani, így a hibás felület pótlása, illetve javítása után újraolajozással fejezhetjük be a munkálatokat. A lakkozott felületek esetében a hibák terjedelmétől függetlenül a javítás az egész egybefüggő területet érinti, így a javítás során a parketta teljes újracsiszolása, illetve újralakkozása szükséges.

A parketta, fa padló javításáról bővebben itt olvashat >>
 
Látogasson el budapesti bemutatótermeink egyikébe »

Kapcsolati űrlap magyar (#3) rövid verzió
szakerto valaszol bg v4
Szakértő válaszol pattern

Szakértőnk válaszol, kérdezzen tőlünk!

KM Parker bemutatoteremparketta ideszet banner hatter

Látogasson el bemutatótermeinkbe!

Bemutatótermek

Tudástár cikkek


crossmenuarrow-rightcross-circle