ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
parketta egyedi feluletkezeles voros aventurinKM Parker intarzia parketta

Mit kell tudni az egyedi felületkezelésű parkettáról?

t egyedi feluletkezeles parketta szines

Az egyedi felületkezelésű parketta olyan padló, ami maximálisan illeszkedik az eltervezett enteriőrhöz, és megfelel az elvárásoknak színben, struktúrában, felületkezelésben. Azonban vannak olyan információk, amiket mindenképpen érdemes tudni egyedileg felületkezelt parketták választása esetében, hogy ne kerüljön sor csalódásra.

Alapvető tény, hogy nincs homogén, egyszínű fa. A különböző parketta fadarabok természetes színe és erezete változó, ez az eltérő színhatás a színezett parkettáknál még hatványozottabban jelentkezik. Egy adott színű pác más-más színű a parketta elemeken. Ha tehát valaki ténylegesen egyszínű parkettát akar, akkor annak előállítása csak abban az esetben lehetséges, ha telibe festjük a parkettát, míg a fa el nem veszti a fa jellegét.

Az igazi fa színes, és bár egy enyhe pác a sötét parkettát homogénebbé teszi, az erősebb pácokkal, festékkel kezelt fadarabok színeltérés különbségei ugyanúgy megmaradnak. Több színt, színhatást páccal strukturált, kefélt felületen tudunk elérni. Csiszolt felületű több színű parketta drágább, mert az több munkafolyamatot és több különböző festéket (vizes vagy oldószeres) igényel.

A kefélt, strukturált fák mélyebb részeiben jobban megül a pác, a kefélt, színezett parketták ugyanazzal a páccal lekenve jóval sötétebbnek hatnak, mint a csiszoltak. Alap esetben több színt csak több rétegben tudunk felhordani a parkettára, ez a gyártás és a mintakészítés szempontjából azt jelenti, hogy mivel több a munkafolyamat, és hosszabb a száradási idő, lassabban, hosszabb határidővel készül el a parketta burkolat.

Minél erezettebb egy fa, a rákent pác vagy festék annál színesebbé teszi a felületet. Egy parkettán színben bármit meg tudunk változtatni, csak az erezetét nem. Mivel az erezet egyedi, mint az ujjlenyomat, lényegében nincs két egyforma darab fa, ezért fontos azzal tisztában lenni, hogy ha parkettát akarunk, erre az eltérésre számítani kell. A legkomolyabb szelekcióval sem tudunk teljesen egyforma fadarabokból álló padlót biztosítani. Az ilyen igényeknek a fotó nyomású laminált padló felel meg.

t egyedi feluletkezeles parketta lila arany

Fontos tudni, hogy az egyedileg készített, előre felületkezelt parketta csak fózolt kivitelben kérhető, mert egy esetleges egyenetlen aljzat esetén a panelek összeillesztésénél minimális eltérés előfordulhat, amit csiszolással a készparketta esetén korrigálni már nem lehet, viszont fózolással nem észrevehető a kis különbség.

A fa parketta különböző keménységű részei más-más mértékben szívják be a pácot. A keményebb részek, mint a göcsök vagy a belső tükrök jóval kevésbé szívják be a pácokat, a puhább részek, csiszolási, gyári hibák sokkal jobban. Ezért egy rusztikus parketta, ahol göcs, szíjács hibák is előfordulnak, nagyon könnyen foltosra lesz pácolva.

Nem csak a felületkezeletlen vagy natúr anyaggal felületkezelt fa parketta érik, hanem a pácolt is. Ez nem csak színbeli érést jelenthet, hanem pl. a tölgy erős csersavtartalma sok páccal, festékkel reakcióba lép, és többnyire a tölgy sárgája nyer. Fontos tudni, hogy a használat és a rendszeres takarítás miatt a legtöbb felületkezelés kopik, fakul, mattul.

Ha a fa ezen természetes tulajdonságait elfogadjuk, igazi örömet fog nyújtani az egyedi felületkezelésű parketta burkolatunk.

Milyen felületkezelést választhatok? »
 
Látogasson el budapesti bemutatótermeink egyikébe »

Kapcsolati űrlap magyar (#3) rövid verzió
szakerto valaszol bg v4
Szakértő válaszol pattern

Szakértőnk válaszol, kérdezzen tőlünk!

KM Parker bemutatoteremparketta ideszet banner hatter

Látogasson el bemutatótermeinkbe!

Bemutatótermek

Tudástár cikkek


crossmenuarrow-rightcross-circle