ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
melegburkolas parkettazas reszletKM Parker intarzia parketta

Mit kell tudni a parketta felújításról, javításról?

t parketta feluletkezeles pacolas

Parketta felújítása

parketta, fa padló felújítása a hiba feltárásánál kezdődik. Ha kell, az aljzatot is meg kell vizsgálni. A legtöbb hiba ugyanis ide vezethető vissza. Lehet szó elöregedő, rossz betonról, elkorhadt, szuvas párnafákról, nedvesedésről, stb. Ha az aljzattal van probléma, akkor sajnos fel kell bontani az egész parketta, padló burkolatot, míg a hibát teljes területre kiterjedően el nem hárítottuk, hiszen ki szeretné, ha egy komoly felújítás után egy másik ponton, fél éven belül újra meg kelljen bontani a parkettát.

Ha felbontottuk a parkettát, érdemes költségvetést végezni. Meg kell vizsgálni, milyen állapotban van az öreg fa padlóburkolatunk, érdemes-e megtisztítva visszarakni. Az öreg parkettának számos előnye van: már megérett, kimozogta magát, szép érett színe van, stb. Azonban pl. ha a régi bitumenes bonomit ragasztóba volt rakva, akkor bizony érdemes elgondolkodni azon, hogy a sérülésmentes, óvatos felszedés után egyesével minden parketta darabot érdemes-e visszatisztítani, ahelyett, hogy beruházunk egy új parketta burkolatba.

t parketta javitas csiszolas felujitas 02

Szintén öreg, tömör parkettáknál szokott jelentkezni probléma, mikor évtizedeken keresztül több rétegben beszívta az olajos felületkezelést, és a felújításnál hiába csiszoljuk le a felső réteget, attól az még a lakkot le fogja dobni magáról.

Ha a hiba a parketta lerakásában van, lötyög, mozog, elengedte a ragasztó, akkor addig kell felbontani a parkettát, míg meg nincs a stabil, biztos pont, amihez hozzáfeszítve újra le tudjuk rakni a parkettánkat. Ha csak helyi lötyögés, hiba van, akkor az adott parkettát ki is lehet vésni vagy marni, és csak lokálisan pótolni.

Ha a meghibásodás nem teszi szükségessé a parketta felszedését vagy megbontását, hanem csak szétszáradt fa padlóval állunk szemben, akkor először a szoba klímáját állítsuk be az optimális 50-55% relatív páratartalomra, 18-24 Celsius fokra. Ez időigényes folyamat, azonban ha türelmetlenek vagyunk, és a szétszáradt parkettát azonnal kifugázzuk és lelakkozzuk, amint a szoba be lesz lakva és helyreáll a páratartalom, a méretét visszanyerő parkettadarabok közti résből ki fog nyomódni a tömítőanyag, és újabb felújításra lesz szükség.

Optimális esetben csak elöregedett lakkozást és felszíni sérüléseket kell kijavítani, ilyenkor csak egy csiszolás, tömítés és egy felületkezelés a feladatunk. Felújításkor van igazán lehetőségünk arra, hogy új arculatot adjunk régi padlóburkolatunknak. Ezt megtehetjük pl. intarziás padló díszítőelemek beépítésével (intarzia parketta érmék, bordűrök, sarokelemek) vagy pácolás segítségével új színt is adhatunk a parkettánknak.

t parketta javitas csiszolas felujitas 01

Parketta javítása

A parketta javítása mindig a felületkezeléstől függ. Az olajos parketta felületet a speciális anyagoknak köszönhetően (műfa, illetve egyéb tömítőanyagok) elegendő a sérülés helyén javítani, így a sérült felület pótlása, illetve korrekciója után az újraolajozással elkészül a javítási munkálat. A lakkal kezelt felületek esetében a korrektúra az egész egybefüggő területet érinti, így a javítás befejezéseként a helyiség egész parketta felületét újra kell csiszolni, illetve lakkozni.

Mit tehetünk kisebb hibák esetén? Magasfényű lakkoknál idővel mattulás vagy karcos felület keserítheti meg a tulajdonos életét. A megoldás egyszerű, az adott lakkrendszerhez tartozó polishhal fel kell fényeznünk a parkettát. Ez lényegében csak azt jelenti, hogy az amúgy tisztításnál kis koncentrációban is használt polisht töményen, a flakonra írt mennyiségeket betartva fehér pad feltéttel tárcsás csiszológéppel belemasszírozunk a lakkos felületbe, mintegy felfrissítve a lakkozást. Itt is fontos az egység miatt, hogy legalább szoba szinten az egész felületet egybe lehessen takarítani.

t parketta javitas csiszolas felujitas 03

Kisebb hibáknál léteznek javító szettek, a felületkezelő anyag függvényében. Az első lépés tehát az, hogy kiderítsük, pontosan mivel is van lekezelve a fa parkettánk. Ez azért fontos, mert a különböző anyagok általában nem kompatibilisek. Ez nem csak azt jelenti, hogy olajos felületre nem rakhatok lakkot, mert ledobja magáról, hanem akár azt is jelentheti, hogy egy X olajjal beitatott fát nem lehet lekezelni Y olajjal, mert nem szívódik be a fába, és hosszú ideig ragacsos lesz a felület.

A helyzet lakkoknál még rosszabb: könnyen előfordulhat hogy a különböző lakkok nem tapadnak egymásra, és száradás után, mint egy levedlett bőrréteget, egyben le lehet emelni a régi lakk felületéről. Ha megvan, hogy mi a felületkezelésünk, akkor az internet segítségével találhatunk olyan javító szetteket, „repair tool”-okat, amik a lakkal, fával színazonosak és kompatibilis módon kezelik a problémát. Sajnos ezek a szettek nem olcsók, de egy teljes felújításnál mindenképpen gazdaságosabbak. Ugyanakkor, ha keresünk egy profi parkettást, nagy eséllyel találunk nála ilyen dolgokat, hiszen szakmai ártalomként mindig kell tartania ilyesmit.
 
Látogasson el budapesti bemutatótermeink egyikébe »

Kapcsolati űrlap magyar (#3) rövid verzió
szakerto valaszol bg v4
Szakértő válaszol pattern

Szakértőnk válaszol, kérdezzen tőlünk!

KM Parker bemutatoteremparketta ideszet banner hatter

Látogasson el bemutatótermeinkbe!

Bemutatótermek

Tudástár cikkek


crossmenuarrow-rightcross-circle