ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
parketta egyedi feluletkezeles kameleonKM Parker intarzia parketta

Milyen felületkezelést választhatok?

Különleges, magasfényű felületkezelés

Ma már olyan magasfényű lakkozás is létezik, hogy parkettánkat akár tükörként is tudjuk hasznosítani.

Két parketta felületkezelési típus létezik: a lakkozás és az olajozás.

lakkal kezelt fa padlóburkolat járófelületén egy kemény réteg jön létre, mely védi a fát a rendszeres használattól, illetve a kisebb sérülésektől. Ezzel szemben az olaj beszívódik a fába, és annak az anyagát keményíti ki, amely azt jelenti, hogy mélységében is óvja a padlóburkolatot, emellett az olajos felület élénkebben mutatja a fa erezetét, mélyebbek benne a színek.

A felületkezelés témájához szorosan hozzákapcsolódnak a különböző színezési, pácolási eljárások. A különböző pácoló anyagokat mind az olajjal, mind a lakkal kezelt felületek esetében közvetlenül a fa padlóburkolatra kell felvinni. Ezen felül lehetőség van arra, hogy a kiválasztott lakkot vagy olajat anyagában színezzük, azonban a lakk anyagoknál általában csak 5% mennyiségig lehet ezt a módszert alkalmazni, míg olajok esetében különleges színhatásokat is elérhetünk színezéssel.

A faanyag színét lehet módosítani thermo hőkezeléssel vagy pácolással. Pácolással a fa felszínén speciális pigmentekkel olyan színt hozunk létre, ami tökéletesen passzol a berendezés többi részéhez, vagy nagyon gyakran csak egy drágább fa színét hozzuk létre egy olcsóbb faanyagon. Így nem csak létező, hanem fantáziaszíneket is kikeverhetünk, bár azt tudni kell, hogy a felszín alá ható külsérülések előhozzák az alapanyag természetes színét, és ekkor újra kell pácolni. Azonban még mindig jó választás például akkor, ha tölgy burkolatból szeretnénk a tölgynél puhább, ám sokszorosan drágább dió parketta színét kihozni.

lakk felületkezelő anyagok esetében fontos szempont a választásnál a padlófelület csillogásának mértéke, amely lehet matt, selyemfényű, illetve magasfényű kivitel is. Az olaj felületkezelő anyagoknál a matt felületet különböző viasz anyagokkal tehetjük csillogóbbá.

A típusoknak megfelelően különböző ápolási módszerek szükségesek. Az olajjal kezelt padló felületét a használatbavételtől függő gyakorisággal, de minimum évente egyszer újra kell kezelni, mivel a rendszeres használat és tisztítás következtében csökken az olajozás védekező funkciója. A lakkozott fa padló felületek esetében érdemes speciális tisztítószereket használni, amelyek nem oldják fel a lakk anyagát.

Pigmentált olajozással kezelt felület

kézi megmunkálással történő pigmentált eljárással különböző színek és azok kombinációi valósíthatóak meg, mellyel teljesen egyedi megjelenést varázsolhatunk otthonunk padlójának.

Mit kell tudni az egyedi felületkezelésű parkettáról? »
Látogasson el budapesti üzleteink egyikébe »

Kapcsolati űrlap magyar (#3) rövid verzió
szakerto valaszol bg v4
Szakértő válaszol pattern

Szakértőnk válaszol, kérdezzen tőlünk!

KM Parker bemutatoteremparketta ideszet banner hatter

Látogasson el bemutatótermeinkbe!

Bemutatótermek

Tudástár cikkek


crossmenuarrow-rightcross-circle