ReferenciákRólunk
HU
 • FlagHungarian
 • FlagEnglish
 • FlagDeutsch
 • FlagFrench
KM Par-Ker Általános szerződési feltételekKM Parker intarzia parketta

Építkezés, felújítás a parkettás és az asztalos szemével - 4. rész

A korábbiakban taglaltak ismeretében nincs könnyű helyzetben az, aki feszes, minden részletében pontos ütemtervet akar készíteni. Már csak a felújítások természetéből fakadóan felmerülhetnek ugyanis olyan problémák, amik hetekkel, hónapokkal odázhatják el a várt átadási határidőt. Ha ehhez a sokismeretlenes egyenlethez hozzáadjuk az érintett szakmák technikai problémáit, a szezonalitást, illetve a szakemberek összeszervezésének nehézségeit, bizony igen nehéz időszak áll azelőtt, aki nem akar sokat idegeskedni.

Könnyen előfordulhat, hogy az adott időintervallumra “lefoglalt” szakember egy másik szakma miatti csúszás okozta új határidőben már nem tudja vállalni a munkát. És akkor még az emberi megbízhatatlanság, a betegségek, sőt időnként még az időjárás is keresztülhúzhatja a számításainkat. Ha valaki megengedheti magának azt a luxust, hogy ne egy közeli, fix határidőre fejeződjön be minden, jó eséllyel jobb minőségű végeredményt fog kapni. Ezeket a kockázatokat némiképpen lehet csökkenteni a megfelelő szakember kiválasztásával, illetve azzal, ha a munkák több részét is ugyanaz a kivitelező/cég csinálja.

Korábban azt tartotta a mondás, hogy egy munka lehet jó, olcsó vagy gyors, és mi ebből kettőt választhatunk, a harmadik biztosan nem jön össze. Sajnos az építőipari bumm annyira felhígította a szakmákat, hogy most már az sem jelent garanciát a jó munkára, ha valaki drágán csinálja meg azt. Mivel fillérekből nagyon látványos honlapokat lehet készíteni, nem szabad csak a netről tájékozódni, sok exkluzív tervezőnek, lakberendezőnek ugyanis még honlapja sincs, mert a sok munkától nem ér rá ilyesmivel foglalkozni, és nincs is rá szüksége. Az igazán jó cégek hosszú időre előre be vannak ütemezve, persze ez nem jelenti azt, hogy nem tudják kezelni a váratlanul beeső megkereséseket, főleg ha erre is időben gondolunk.

Hasznosak lehetnek az ajánlások, mert ismerőseink tapasztalata segíthet korrekt cégekre találni. Ha árakat akarunk összehasonlítani, vagy nincs más választás, és az interneten kell kivitelezőt keresni, érdemes ott is az értékeléseket, referenciákat először megnézni. Ilyen anyag- és segédanyag árak mellett gyakran egy drágább, de profi kivitelezővel is olcsóbban kapunk jobb végeredményt: mert ha egy kókler valamit elront, akkor a csere, a bontás és újraépítés költségei együtt szinte mindig magasabbak, mintha egyszer jól megcsináltuk volna, és ekkor a kitolódott határidőkről, a plusz bosszúságról még nem is beszéltünk.

Ezért kifejezetten fontos, hogy megbízható szakembert találjunk még időben. Ő segíthet a megfelelő technológiák és anyagok kiválasztásában, felvilágosítást tud adni a technikai specifikációkról, a technikai folyamatok várható idejéről. Ideális esetben még az anyagok megrendelésében is tud segíteni, így több minden egy kézben összpontosulhat, komoly terhet levéve a vállunkról. Ismeretlenül állva egy új cég előtt, amit szem előtt kell tartani az elfogadható ár/érték arányon felül:

 • legyenek jó referenciái (aki máshol jól teljesített, jó eséllyel itt se fog hibázni)
 • legyen értelmezhető múltja, tervei a jövőre nézve (egy cég se élné túl sokáig, ha kókler munkákat halmozna fel)
 • legyen megfelelő szakembergárdája
 • normális, minőségi gépeket használjanak
 • vállaljon garanciát, legyen felelősségbiztosítása, stb.
 • jó anyagválasztékkal, segédanyagrendszerekkel rendelkezzen
 • érthetően, rugalmasan kommunikáljon, segítsen eligazodni az őt érintő szakmai kérdésekben
 • írásos, korrekt, tételesen is értelmezhető árajánlattal, és a hozzá tartozó papírmunkával dolgozzon

A fenti lista még jó hosszan bővíthető, de a jó szakember megismerhető arról, hogy ügyfelei és az ő ismerőseik minden felmerülő munkával őket keresik meg először, vagy nem ritkán kizárólag őket. Kivitelezőként ez azért hatalmas dicséret, mert jelzi az ügyfelek bizalmát, amit természetesen korábbi munkákkal megküzdve kellett kiérdemelni. Sok ügyfélnek a problémamentes lebonyolítás fontosabb, mint a gyorsaság vagy az ár, mert alapvetően a leterhelt cégek sem abban érdekeltek, hogy elhúzzanak egy-egy feladatot, hiszen a siker mércéje minél több, egységnyi idő alatt elvégzett munka, és megszerzett elégedett ügyfél. A jó szakember ráadásul jó eséllyel ismer hasonló színvonalon dolgozó cégeket is, mert egy bizonyos szint fölött már nagyon szűk a megfelelő minőségben teljesíteni tudók köre.

szakerto valaszol bg v4
Szakértő válaszol pattern

Szakértőnk válaszol, kérdezzen tőlünk!

KM Parker bemutatoteremparketta ideszet banner hatter

Látogasson el bemutatótermeinkbe!

Bemutatótermek

Tudástár cikkek


crossmenuarrow-rightcross-circle