ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
t intarzia parketta lerakasa 04KM Parker intarzia parketta

Minden, amit az intarzia parketta lerakásáról, csiszolásáról és javításáról tudni érdemes.

t intarzia parketta lerakasa

Intarzia parketta lerakása

A megfelelő kialakítású intarzia parketta alapja minden esetben a körültekintően és igényesen elkészített aljzat.

Ez erős, sima felszínt jelent, másrészt megfelelő szárazságot, ami parketták, fa padlóburkolatok esetében nem haladhatja meg a 2 % nedvességtartalmat. Magasabb aljzatnedvesség-tartalom esetén lehet gyantás szigetelést alkalmazni. A régi épületeknél a vakpadló rendszerét OSB lapok kiegészítésével tesszük erős, stabil aljzattá. Elengedhetetlen fontosságú megemlíteni, hogy ideális, 8-9 % nedvességtartalmú parkettát, fa padlót fektessünk a megfelelő aljzatra.

Az aljzatra az intarzia parkettát leggyakrabban ragasztva rögzítjük. Ha padlófűtésre, vagy egyéb megfontolásból panelszerű kivitelben készül az intarzia parketta, akkor minden esetben lesúlyozásra kerül, így elkerülhetőek a ragasztó száradási ideje alatt bekövetkező vetemedések.

Az intarzia parketta kivitelezésekor fontos a fal melletti dilatáció kihagyása, melyet később megfelelő takarású szegőléccel, lábazattal takarunk el. 100 nm-nél nagyobb felületeknél általában belső dilatációra is szükség van, amit parafa használatával építünk be.

t intarzia parketta lerakasa 02

Intarzia parketta csiszolása

A parketta csiszolása több ütemben történik, először durvább felületű, majd több lépésben finomabb szerkezetű csiszolókorongokkal, így az egyes lakkrétegek által felállított finom fa szőrök is tökéletesen eltűnnek. A csiszolásnál a mozgatási irányokat össze kell hangolni a parkettában futó szálirányokkal, hogy minden oldalról egyenletes csiszolás történjen.

Az intarzia parketta az egyetlen parketta típus, ahol elengedhetetlen a triózás. Minderre azért van szükség, mert az intarzia több kisebb, gyakran eltérő szálirányba lefektetett fa elemből áll, amelyeket alaposan szintbe kell hozni, és az eltérő szálirányokat figyelembe véve egyenletessé kell tenni a csiszolást is.

A parketta csiszolása után jön a tömítés, igény szerint pácolás, és végül a felületkezelés. A csiszolás értékes mellékterméke a fűrészpor, mellyel a fugázó anyagok összekeverésével a parketta tömítése történik.

A pácok lehetnek alkoholos, vizes, oldószeres vagy olaj bázisúak, -nagyon fontos ügyelni arra, hogy a pác és a felületkezelő rendszer kompatibilis legyen egymással. Az intarzia parketta felületkezelés a hagyományos tömörfa burkolatokhoz hasonlóan történhet olajjal vagy lakkal. Utóbbi felületkezelési alapanyag elterjedtebb, mivel egy keményebb 2 komponensű vizes lakk választása esetén a parkettánk ellenálló képességét növeljük.

t intarzia parketta lerakasa 04

Mindezzel együtt van pár dolog, amit érdemes szem előtt tartani, fa padlóburkolat lerakásánál:

Szállítás, tárolás felhasználásig:

– A parketta szállítása zárt (közvetlen időjárási hatásoktól védő) szállítóeszközzel történjék.
– A lerakásig tartó tárolás folyamán a tároló helyiség hőmérséklete és a levegő páratartalma bizonyíthatóan 8-10% egyensúlyi fanedvességet tegyen lehetővé (20-22 °C hőmérséklet esetén 50-55% relatív páratartalom).

Intarzia parketta javítása

Az intarzia parketta javítása a felületkezeléstől függ. Az olajjal kezelt parketta felületét a speciális anyagoknak köszönhetően (műfa, illetve egyéb tömítőanyagok) a sérülés helyén szükséges javítani, így a hibás felület pótlása, illetve javítása után az újraolajozással véglegesíthetjük a munkálatokat. A lakkozott felületek esetében a javítás az egész egybefüggő területet érinti, így a javítás során a parketta teljes újracsiszolása, illetve újralakkozása szükséges.

A parketta, fa padló javításáról bővebben itt olvashat »

interaktív intarzia parketta látványtervezés

Tervezze meg szobája padlóját interaktív látványtervünkkel!

Kattintson ide »

Kapcsolati űrlap magyar (#3) rövid verzió
szakerto valaszol bg v4
Szakértő válaszol pattern

Szakértőnk válaszol, kérdezzen tőlünk!

KM Parker bemutatoteremparketta ideszet banner hatter

Látogasson el bemutatótermeinkbe!

Bemutatótermek

Tudástár cikkek


crossmenuarrow-rightcross-circle