ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
intarzia parketta reszletKM Parker intarzia parketta

Hogyan ápoljuk az intarzia parkettánkat?

t intarzia parketta apolas 01

Ezek az értékek felelnek meg az egészséges klímának. Erre azért van szükség, mert a fa élő anyag, így a parketta is reagál a nedvesség valamint a hőmérséklet ingadozásokra. A magas páratartalomtól és hőfoktól megdagadhat, vagy alacsony páratartalom esetén szétszáradhat. Ezt az ideális környezetet nem olyan nehéz betartani, ha a helyiség be van lakva: magas páratartalom esetén szellőztetni kell, alacsony páratartalomkor növényeket kell a szobában elhelyezni, vagy gépileg kell megoldani a párásítást. Ha ezeket az útmutatókat betartjuk, nem kell tartanunk a nedvesség és a hőmérséklet ingadozásának eredményeképpen a parkettánál bekövetkező anyagváltozásoktól.

A parkettát, így az intarzia parketta típusokat is más burkolatoktól eltérően gondosabban kell használni. Az alábbi esetekben a parketta sérülhet: tűsarkú cipő használatakor, a bútorok vagy berendezések mozgatásából keletkezett sérülésektől, görgős székek, háziállatok okozta sérülésektől, ütések vagy karcolások, illetve éles vagy hegyes tárgyak okozta sérülésektől. Parkettás helyiségben csak lapos talpú cipőben, vagy papucsban javasolt tartózkodni. Ha mindenáron ragaszkodunk a görgős székünkhöz, akkor a lakberendezési üzletekben kapható átlátszó műanyag lapot kell aláhelyezni, így a parketta mintázatát is élvezni tudjuk, ugyanakkor a durva görgő rendszeres mozgása nem teszi tönkre az intarzia parketta felületét. A bútorok lábaira tegyünk gumi vagy filc védőeszközt, ami megvédi a parkettát a karcolódástól.

t intarzia parketta apolas 02

Rendezvények esetén a parketta burkolatot a kíméletlen igénybevételtől meg kell védeni, a burkolat teljes felületét le kell takarni. Nagyobb rendezvények esetén ennek több módja van: szőnyeg, filc, PVC stb.

A lakkozott és olajos parketta felület nem áll tartósan ellent az UV fénynek, ezért idővel a naptól fedett és a naptól nem takart felületek között várhatóan színdifferenciás elváltozás következik be. Ez sajnos még a kifejezetten UV rezisztens lakkok esetén is alig korrigálható.

Ápolás tekintetében, amennyiben naponta tisztítja az intarzia parkettát, kizárólag a száraz tisztítást válassza, pl. porszívózás. Azonban szükség esetén jól kicsavart nedves ruhával tisztítsa meg az intarzia parketta felületét, de a felület soha ne maradjon vizes.

Abban az esetben, ha nagyobb mennyiségű víz került a parkettára, különösen, ha az intarzia parkettán dominálnak a világos színű faanyagok (pl. bükk vagy juhar, mert ezek még érzékenyebbek a nedvességre), a lehető legrövidebb időn belül itassa fel a vizet a padlóról. A padlót nedves ruhával csak akkor törölje fel, ha arra sok szennyeződés kerül. Rendszeresen tisztítva a padlót (száraz tisztítás, ápolás) meg lehet akadályozni, hogy a piszok az esetleges résekbe rakódjon. A nedves tisztítás, ha szükségtelenül sokszor alkalmazzák, sokkal több kárt okoz mint hasznot. Ugyanez igaz abban az esetben is, mikor a szükségesnél gyakrabban használunk erős ápolószert, tisztítószert, hiszen ezekkel könnyen meggyengíthetjük a felületet védő anyagot. Ha tökéletes ápolószert szeretnénk a parkettánkhoz kiválasztani, akkor mindig érdemes érdeklődni a lakk, olaj gyártójánál, hogy milyen tisztítószereket javasol, hiszen a lakk/olaj összetétele gyártónként és termékenként változó. Egy gyakran használt “univerzális” tisztítószer pont ezért nagyon komoly gondokat tud okozni.

Foltok eltávolítása különböző módszerekkel oldható meg az intarzia parketta esetében. Lakkozott felületű parketta meglétekor néhány makacsabb foltot a következő táblázatban leírtak alapján lehet eltávolítani, oly módon, hogy az oldatba enyhén nedves törlőkendőt mártson, és a foltot törölje át. Óvatosan használja a töményebb folteltávolítókat, mert azok kárt tehetnek a lakkrétegben.

aszfalt, gumi, cipőfényező → vízben hígított alkohol, petróleum vagy éter
csokoládé, zsírfolt, zsírkréta, rúzs → vízben hígított alkohol
gyertyaviasz, rágógumi → jeges tömlő használata, majd kaparja fel óvatosan

Kapcsolati űrlap magyar (#3) rövid verzió
szakerto valaszol bg v4
Szakértő válaszol pattern

Szakértőnk válaszol, kérdezzen tőlünk!

KM Parker bemutatoteremparketta ideszet banner hatter

Látogasson el bemutatótermeinkbe!

Bemutatótermek

Tudástár cikkek


crossmenuarrow-rightcross-circle