ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
KM Par-Ker Általános szerződési feltételekKM Parker intarzia parketta

Építkezés, felújítás a parkettás és az asztalos szemével - 3. rész

A melegburkolatok, parketták beépítése ideális esetben megelőzi a beltéri ajtók beépítését, de ha van egy kis hely a tok alatt, utólag is megoldhatóak. A melegburkolás befejező részeként felkerül a lábazat. ami nekizár az ajtótoknak, és gyakran a beépített bútoroknak is, ezért arra kell készülni, hogy ez sem fog egy nekifutásra menni. Mivel ezek már befejező szakmák, nem csak az a fontos, hogy a parkettás precízen és jó áron dolgozzon, hanem hogy legyen kellően rugalmas, mert neki már mások hibáihoz kell igazítani a szinteket.

A megfelelő melegburkolat (pl. parketták, laminált, szőnyeg, vinyl) kiválasztásához számos segítség elérhető a neten. Nem csak azt kell figyelembe venni, hogy az anyagvastagság függvényében milyen szinteket alakítsunk ki, hanem hogy milyen lesz a tervezett igénybevétel, milyen ápolási/karbantartási munkákkal kell majd számolnunk a jövőben.

A hideg-/melegburkolóval még a lépcső kialakításánál kell előzetesen egyeztetni, hiszen nem mindegy, hogy a lépcső emeleti érkezője hogyan találkozik a fenti burkolattal. Eltérő burkolatok esetén burkolatváltóra lesz szükség. Ahol az asztalos és a parkettás össze tud dolgozni, ott léteznek megoldások a fafelületek találkozásának egybe dolgozására. A lépcső esetén is érdemes megfelelő burkolatvédelem kialakításáról gondoskodni az építkezés végéig.

Az asztalos a felméréseket, tervezéseket és a gyártások jó részét már meg tudja kezdeni a végleges falméretek és a szintek ismeretében. Érdemes a gyártmányterveket több szempontból is ellenőrizni, mert egyedi gyártású bútor esetén a tervek elfogadása azt is jelzi, hogy nekünk így jó minden részlet, a kész bútor utólagos átalakítása gyakran nehéz feladatnak számít.

Az asztalos az egyik utolsó befejező szakma, ahol nagyon fontos a megbízhatóság és precizitás, de legalább ennyire az, hogy az asztalos kellően kreatív is legyen, hiszen minden előtte lévő szakma hibájához, vagy a helyi adottságokhoz kell igazítania a munkát. Ha a tervezési fázisban tudjuk, hogy milyen méretű ajtók, lépcsők és bútorok kerülnek az adott falra, biztosnak kell lenni abban, hogy a fal elbírja a bútorok súlyát. Az asztalosnak tudnia kell a falban futó csövek és vezetékek helyét. Az ajtókat úgy kell beépíteni, hogy fürdőszobánál ne üljenek le a tokok teljesen a kőre, mert az vizesedés esetén könnyen megdagadhat. A köztes hézagot színazonos ecetsavas szilóval el lehet rejteni, ez igaz a parkettára ültetett beltéri ajtókra is.

Ha az asztalos készen van, a melegburkoló fejezi be a lábazatolást, a villanyász pedig beépíti a gépeket, LED világításokat. Majd jön a festő, aki kijavítja a hibákat, kihúzza a lábazatokat, beépített párkányokat, ha kell, a végső rétegeket felhúzza. Őt a lámpák, villanykapcsolók beépítése miatt a villanyszerelő követi, és ha nincs külön biztonságtechnikai fázis, akkor takarítás és a darab bútorok behordása van hátra, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után (ahol erre szükség van) a beköltözés.

szakerto valaszol bg v4
Szakértő válaszol pattern

Szakértőnk válaszol, kérdezzen tőlünk!

KM Parker bemutatoteremparketta ideszet banner hatter

Látogasson el bemutatótermeinkbe!

Bemutatótermek

Tudástár cikkek


crossmenuarrow-rightcross-circle