ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
fa lepcso 67 magasfenyu ivesKM Parker intarzia parketta

Minden, amit a fa lépcső beépítéséről és javításáról tudni érdemes.

t lepcso beepites javitas 01

Hogy a meghibásodásokat elkerüljük, fontos a  jó választás, amihez pontosan tudni kell, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve a fa lépcső: fogunk-e cipőben, tűsarkúban közlekedni, esetleg egy nagy forgalmú folyosó lépcsőjéről van szó, mert ez a különböző faanyagok eltérő keménysége miatt már behatárolja a választható fát, és támpontot ad a felületkezelés kiválasztásánál. Fontos tudni, hogy van-e valami olyan technikai megoldás, ami miatt a tömörfából készült lépcsőlap nem jó megoldás: pl vizes helyiség, padlófűtés, antisztatikus igény. Ezek alapján ajánlott kiválasztani a faanyagot a szakemberek segítségével, -gyakorlatilag az összes elérhető európai és egzótafaj közül válogathatunk. A leggyakrabban választott fafajok: tölgy, bükk, cseresznye, éger, kerti dió, amerikai dió, jatoba, merbau, wenge, rózsafa, doussié, paliszander, zebrano.

t lepcso beepites javitas 02

Fa lépcső beépítése

A beépítési adottságok helyszínenként változnak, ezért minden esetben a helyszíni felmérés előzi meg a lépcső tervezési folyamatát.

Az egyes fa lépcsőelemek pontos méreteinek meghatározása után szükséges kiválasztani a speciális kiegészítő elemeket, így a megfelelő korláttípust, lépcsővilágítást vagy a csúszásgátló rendszert.

A lépcső beépítése leggyakrabban ragasztva, csavarozva vagy tőcsavarra ültetve végezhető el. A fa lépcsőburkolatok esetében fontos, hogy a környezet és a faanyag is megfelelő nedvességtartalmú legyen. Ez az érték ideális esetben tömörfa lépcsőlapoknál 8-11%, a helyiség esetében pedig 50-55% relatív páratartalmat jelent. Érdemes tömbösített alapanyagból, belső csaprendszerrel rendelkező lépcső járólapokat választani, mivel ez a szerkezet megnöveli a fa lépcső stabilitását.

A falépcső egyes elemeit ajánlott előre felületkezelt állapotban megrendelni, így a helyszínen egyszerűen, gyorsan és szennyeződések nélkül kerülhetnek beépítésre. Abban az esetben, ha a lépcső színét pác használatával alakítjuk ki, ügyelni kell a helyszínen történő vágások során keletkező színeltérések megfelelő kezelésére. A fa lépcső beépítésének utolsó fázisa a szegélylécek falhoz történő rögzítése, amely esetén szintén ajánlott az előre gyártott és felületkezelt típust igénybe venni.

t lepcso beepites javitas 03

Falépcső javítása

A lépcső javításának menete a meghibásodás típusától függ.

mozgó fokok és a recsegés oka leggyakrabban a rögzítés, illetve az aljzat hibáiból bekövetkező panelek közötti mozgások. A szakértő által elvégzett vizsgálat után általában a rossz minőségű lépcsőlapok újraépítésével szüntethetjük meg a problémát.

Felszíni sérülés esetén a kialakult hibát a felületkezeléstől függően kell kijavítani. A falépcső olajozott felületének korrekcióját gondos csiszolással és a felület újra olajozásával végezhetjük el. A lakkozott felületkezeléssel ellátott, sérült lépcsőlapokat nem érdemes egyenként javítani, mivel a frissen csiszolt fa színe eltérő az évek során megérett színű lépcsőlapoké. Ezért ilyen esetben érdemes az összes lépcsőlap felületkezelését egy ütemben újra elvégezni.

 
Milyen kérdésekre számítsak fa lépcső megrendelése esetén? »
 
Látogasson el budapesti bemutatótermeink egyikébe »

Kapcsolati űrlap magyar (#3) rövid verzió
szakerto valaszol bg v4
Szakértő válaszol pattern

Szakértőnk válaszol, kérdezzen tőlünk!

KM Parker bemutatoteremparketta ideszet banner hatter

Látogasson el bemutatótermeinkbe!

Bemutatótermek

Tudástár cikkek


crossmenuarrow-rightcross-circle