ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
belteri ajto 46 feher festett mdf dio fabetettelKM Parker intarzia parketta

Mire figyeljünk az egyedi ajtó választásánál?

t belteri ajto valasztas

Egyedi készítésű ajtót akkor érdemes elsősorban választani, ha különleges igényeink vannak vagy adottságainknak egyetlen standard sem felel meg. Ha magas minőségű beltéri nyílászárót szeretnénk, akkor viszont nincs is más megoldás.

Az ajtólap kiválasztásánál érdemes először a formavilág és a dizájn mentén elindulni.

El kell döntenünk: balos vagy jobbos legyen-e a nyílászáró. Jobbos az ajtó, amikor a tok ajtólap felőli oldalán állva a pántokat jobb oldalon találjuk, a balos értelemszerűen fordítva. Meg kell határozni a nyitásirányt.

El kell dönteni, hogy kérjük-e az ajtóba üveg, fém vagy egyéb anyag beépítését. Itt a méreteket és a stílust le kell tisztázni már csak az összeépítés végett is, mert szerencsére már üvegben is óriási választék áll rendelkezésre, gondolhatunk a fazettázott, homokfúvott, savmaratott, egyedileg gravírozott üvegekre vagy akár a színes ólomüvegekre is.

Ki kell választani a színt. A szín a pácolás, a festés és az alapanyag szempontjából egyaránt fontos. Rengeteg alapszín létezik, de kérésekre olyan egyedi színek létrehozása is lehetséges, ami a lehető legjobban passzol a berendezéshez és a megrendelő igényeihez.

A felületkezelés az összhatás szempontjából legalább olyan fontos kérdés, mint a szín kiválasztása. Attól függően, hogy festéket, lazúrt vagy lakkot választunk fog módosulni az egyedi ajtó megjelenése, a fényvisszaverése, felületének egysége. Furnéros és tömörfa ajtóknál a lakkozás a legelterjedtebb. Mint minden lakknál, itt is lehet választani matt, selyemfényű, illetve magasfényű, de akár politúrozott felületet is. Ezt is lehet harmonizálni a meglévő bútorok felületkezelésével.

Ki kell választani a fa típusát. Itt a leggyakrabban használt faanyagok: fenyő (borovi vagy luc), bükkfa, cseresznye, juhar, tölgy, kőris, fekete dió. Kérésre természetesen az összes elérhető egzótafa anyagát vagy furnérját fel tudjuk használni az egyedi nyílászáró gyártása során.

A beltéri nyílászáró legfontosabb kérdése, hogy tömörfa ajtót, furnéros ajtót vagy egyéb rétegelt szerkezetű ajtót szeretnénk. Fontos leszögezni, hogy a nagyméretű fákban keletkező feszültségek miatt a tömörfa ajtók a faanyag felszeletelésével, majd tömbösítésével készülnek. Mivel ilyenkor fa szerkezetének szálirányai is máshogy futnak, gyakran az egységes, szép külső miatt a tömörfa ajtókat is le szokták furnérozni az anyagával megegyező fa furnérral. Arról nem is beszélve, hogy a különböző mintázatú fa furnérok összeforgatásával, toldásával teljesen egyedi hatást tudunk elérni. Intarzia díszítéssel is különlegessé tehetjük az ajtólapokat.

Intarziakészítőink világszínvonalon dolgoznak a legkülönfélébb anyagokkal: fémektől az agancsokon át a legegzotikusabb fa ritkaságokig. Akár fotóminőségű arcképet is el tudnak készíteni kézzel az ajtóra. Így céglogók, családi címerek vagy bármilyen kedves minta díszítheti a beltéri ajtónkat.

Választhatunk síklapú és osztott kivitelű keretszerkezeti nyílászárók közül, függetlenül attól, hogy tömörfa vagy rétegelt ajtólapot választunk. Itt méretben, formában óriási a választék, de megrendelői igények szerint akár teljesen új dolgokat is el tudunk készíteni.

Az összhatás szempontjából fontosak a kilincsek, zárak, egyéb kiegészítők. A klasszikus tömör réz kilincsektől a modern szálcsiszolt vagy műanyag formákig óriási a választék, több ezer minta közül választhatjuk ki a nekünk leginkább tetszőt.

Modern lakásokban, ahol a különböző burkolatok szintbe vannak hozva, nincs is szükség küszöbre, hacsak nincs valami külön szerepe. Ilyen esetekben egyre divatosabb a praktikus és elegáns automata küszöb. Ennek az a lényege, hogy a küszöb az ajtó nyílásakor lehúzódik a padló szintjére, ajtó záráskor pedig felemelkedik. Ez nem csak trendi, és jól néz ki: komoly hő-, és hangszigetelési igény mellett szinte elengedhetetlen, és cseppet sem akadályozza a közlekedést.

Minden, amit a beltéri nyílászárók beépítéséről és javításáról tudni érdemes »
 
Látogasson el Szerémi úti bemutatótermünkbe »

Kapcsolati űrlap magyar (#3) rövid verzió
szakerto valaszol bg v4
Szakértő válaszol pattern

Szakértőnk válaszol, kérdezzen tőlünk!

KM Parker bemutatoteremparketta ideszet banner hatter

Látogasson el bemutatótermeinkbe!

Bemutatótermek

Tudástár cikkek


crossmenuarrow-rightcross-circle