ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
szonyeg es parketta 03KM Parker intarzia parketta

Szőnyeg vagy parketta? Szőnyeg és parketta!

Fa és gyapjú

(Következő cikkünk nem egy nyársra húzott, vagy erdőben eltévedt bárányról fog szólni.)

szonyeg es parketta 01

Mindennaposnak mondható a modern belsőépítészetben, hogy a különböző funkciójú szobák találkozásánál két egymástól gyökeresen eltérő padlóburkolat találkozik. Ez lehet kő, fa, laminált, szőnyeg, gumi, PVC, stb., a lényeg, hogy ezeket a teljesen különböző burkolóanyagokat mindig elválasztja egy küszöb vagy egy burkolatváltó profil.

szonyeg es parketta 02

Nagyon kevesen gondolnak bele abba, hogy milyen egyedi összhatást, milyen különleges hangulatot lehet elérni, ha ezeket a különböző anyagokat egymással egy enteriőrön belül is kombináljuk. Mindegyik kombinációról érdemes lenne beszélni, most azonban nézzük meg a faburkolatok és a szőnyegek egyszerre felhasználásának a kérdését. Mivel mindkét melegburkolatnál óriási a választék minőségben, színben, anyagban és méretben is, ezért nyugodtan kijelenthetjük, csakis a tervező fantáziája szabhat határt ennek az igazán szokatlannak számító belsőépítészeti megoldás használatában.

szonyeg es parketta 03

Ahogyan a képek is mutatják, tervezhetjük a szőnyeget úgy is, hogy kiegészíti a svédpadló harmóniáját, de keretezheti (intarzia) fa bordűr a komfortos szőnyeget, illetve panelonként szőnyegbetétes intarzia parketta ötvözete is lehetséges. A legtöbben azt gondolják, hogy egy ilyen párosítás funkcionálisan nem a legjobb választás, azonban ha a megfelelő minőségű anyagokat hozzuk össze a szükséges szakértelem birtokában, akkor a végeredmény nemcsak esztétikailag lesz formabontó kuriózum, hanem a szőnyeg és a parketta legjobb tulajdonságai ötvöződnek. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet ezt így takarítani? Alapvetően a probléma megoldása egyszerű: sima porszívóval, vagy a mélyebb ápolás végett nedves-száraz porszívóval gond nélkül takaríthatjuk a parketta-szőnyeg felületeket.

szonyeg es parketta 04

Nagyon fontos a tervezésnél ügyelni arra, hogy a szőnyeg és a parketta felületkezelése nem oldható meg egyszerre, tehát a szőnyeget csak előre felületkezelt parketta burkolattal tudjuk egybedolgozni. Mivel a két melegburkolat vastagsága is többnyire eltér egymástól, így a szinteltérést fa-, rétegelt lemez- vagy komforthatást növelő gumialátéttel is orvosolhatjuk. Ha nem szeretnénk ezen a nagyon szeretnivaló összképen burkolatváltóval rontani, akkor érdemes a parketta burkolatot felületkezelés előtt fózolni, illetve a szőnyeget kicsit túlfuttatni, hogy az anyag sérülését elkerülhessük.

crossmenuarrow-rightcross-circle