ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
antik butor restauralas komod regi ujKM Parker intarzia parketta

Antik bútor restaurálás

A bútorok plasztikai sebészei

antik butor restauralas komod regi uj

A jó borokra szokták mondani, hogy az idő csak nemesíti és még értékesebbé teszi őket. Valahogy így van ez a bútorokkal is, de pont úgy, mint a nem jól tárolt boroknál, az idő vasfoga borzalmas pusztítást tud végezni, az egyre értékesebbé váló régi, antik bútorainkban is. A hibák eredhetnek külső forrásból (mint az időjárási viszontagságok, tűz/víz, rovarkártevők, fizikai sérülések), de tudomásul kell venni, hogy a legtöbb anyag öregszik. A bútorkészítésnél tradicionálisan használt anyagok többsége az évek alatt meggyengül, deformálódik, erodálódik.

antik butor restauralas komod reszletes

Egy nem kellő módon tárolt vagy ápolt bútor nagyon könnyen lomtalanításban végezheti, pedig a szakértők a legnagyobb roncsnak is vissza tudják állítani az eredeti csillogását. Tudnunk kell azonban, hogy a szükséges munkák mértékétől függően a restauráció nem olcsó dolog, gyakran drágább, mint amennyiért egy új darabot elő lehet állítani – ezért sokan csak az igazán értékes régi bútorok felújítását rendelik meg. Zárójelben ez a jelenség teszi lehetővé a bútoriparban is létező hamisítók működését.

Ha a felújítás elkezdődik, akkor mindig a hibák feltárásával kell kezdeni. Már az elején el kell gondolkodni a restauráció mértékén: ragaszkodunk-e ahhoz, hogy a legkisebb szálkát is megmentsük, a pótláshoz korban megfelelő anyagot és korhű technológiákat használunk, vagy pont az ellenkezője, az antik külcsínt modern belbeccsel, pl. modern vasalatokkal, elektronikai/informatikai kiállásokkal is el szeretnénk-e látni. Ha a bútor gomba-vagy rovarkártevők áldozata, akkor a precíz faanyagvédelem és anyagrestaurálás/fakonzerválás az első lépés.

antik butor restauralas asztal regi

Ha vannak szerkezeti hibák, akkor azok kijavításával, pótlásával, a korpusz elemeinek megerősítésével kell kezdeni. A rátétek, faragások pótlását a restaurálás menete közben meg lehet már oldani, persze ügyelve arra, hogy az új darabok a felületkezelés folyamán hozzá legyenek „öregítve”, színezve az eredeti darabokhoz. Az intarziás betétek, filék, furnérok javítása szintén komoly feladat, nagy szaktudást igényel ezeknek a pótlása.

antik butor restauralas asztal

Antik bútornál mindig fontos kérdés a felületkezelés, hiszen ha nem rendszerben gondolkodunk, akkor a nem teljesen kompatibilis anyagok komoly problémát is tudnak okozni. Az új darabok színezése, az egész bútor antikolása és felületkezelése már csak azért is fontos, mert ez az, ami a legszembetűnőbb. A klasszikus restaurálásnál a felületkezelés is korhű – ami többnyire a nagy kézimunka igényű politúrozást jelenti, azonban a politúr sérülékenysége és természetes sárgulása miatt egyre gyakoribb, hogy könnyebben kezelhető, nagyobb karcállóságot biztosító, UV védelemmel is ellátott lakkok kerülnek a felújított felületekre.

antik butor restauralas komod szek

Ha Önnél is porosodik egy jobb sorsra érdemes bútordarab, amit szeretne az utókorra hagyni, akkor keresse nagy bútorasztalosi múlttal rendelkező cégünket, legalább azért, hogy az elvégzendő munkákat és a javítás tervezhető költségét megtudja.

crossmenuarrow-rightcross-circle