ReferenciákRólunk
HU
  • FlagHungarian
  • FlagEnglish
  • FlagDeutsch
  • FlagFrench
fa teraszburkolat 03KM Parker intarzia parketta

Kültéri faburkolat

Itt a tavasz, vár a terasz!

fa teraszburkolat 01

A jó idővel együtt jön a vágy a legtöbb embernél, hogy minél több időt töltsön a napsütésben a természet lágy ölén, vagy éppen a saját házának a teraszán. Azoknak, akik idegenkednek a kőburkolatoktól, sokáig együtt kellett élni a rusztikus hatást keltő, hasadásra is hajlamos fenyő, tölgy vagy akác teraszburkolatok látványával. Mára a globális kereskedelemnek hála viszonylag könnyen hozzá lehet jutni olyan faanyagokhoz is, amik nem csak az esztétikum szempontjából nyújtanak újdonságot a fa teraszburkolatok terén, hanem a technikai tulajdonságaik is nagyon különlegessé, kívánatossá teszik őket.

fa teraszburkolat 02

Több I. osztályú fa is létezik, ami szerkezetileg akkor is ép marad egy életen át, ha a felületét nem kezeljük. A kültéri faburkolat legismertebb fa típusa a Teak, Ipe, Bangkirai és a Cumaru. Ajánlatos megvizsgálni ezeket az anyagokat méret, ár-érték arány szempontjából, és érdemes megkérdezni a tapasztalt szakértőket, hogy melyik fa burkolat viselkedik hosszú távon a legjobban.

fa teraszburkolat 03

Természetesen a felsorolt fákon kívül számos egzóta fa teraszburkolat vár magyar gazdára, azonban van pár fontos tudnivaló, amit érdemes átgondolni, mielőtt fából készült kültéri burkolatot rendelünk. Ezek a trópusi fák többnyire tömörebb szerkezetűek az európai fafajokhoz képest, a nedvességnek, rovarkártevőknek és magának az időjárási viszontagságoknak is jobban ellenállnak honi rokonaiknál. Ezzel persze együtt jár az is, hogy a keményebb fák a hőmérséklet-, illetve a páratartalom változásra nagyobb erővel reagálnak, ezáltal csak speciális csavarok használatával lehet saját anyagából készült párnafa rendszerre (kültéri faburkolat alapja) fektetni őket.

kulteri faburkolat 01

Léteznek előre gyártott panelok is, miáltal a fa teraszburkolat télre felszedhető, s könnyen takaríthatóvá válik. Fontos tudni azt is, hogy a fából készült teraszburkolat törődést kíván: az igénybevételtől és a körülményektől függően évente 1-2 alkalommal át kell olajozni a felületét, így megvédjük a felületet támadó piszkos-szürkés színt adó gombafertőzéstől. Természetesen, ha a kültéri padló felülete már nagyon el van színeződve, akkor egy csiszolással bármikor újjá varázsolható.

kulteri faburkolat 02
crossmenuarrow-rightcross-circle